Pikantna z nutą słodyczy, jest doskonałym pomysłem na lekki wakacyjny obiad! Jamajska sałatka z kurczakiem zrobi furorę również na każdej imprezie 😉

Składniki na 4 porcje:

4 cebulki dymki, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3/4 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżeczki ciemnego brązowego cukru
450 g piersi kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
1 1/2 szklanki kawałków z ananasa
4 owoce kiwi, obrane i pokrojone w plastry lub kostkę
sałata lodowa, roszponka lub dowolny miks sałat

Przygotowanie:

  • W dużej misce wymieszać połowę dymki, czosnek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, i 1/2 łyżeczki soli. Dodać 2 łyżki octu, łyżkę musztardy i brązowy cukier. Wrzucić kurczaka i starannie wymieszać, pozostawić do zamarynowania.
  • W osobnej misce utrzeć pozostały ocet, musztardę i 1/4 łyżeczki soli z oliwą. Dodać resztę dymki, ananas, kiwi i sałatę. Wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię grillową i piec po ok. 4 minuty z każdej strony. Gdy nieco ostygnie, pokroić w ukośne plastry (chyba, że wcześniej zostały pokrojone w mniejsze kawałki to w bez krojenia) i wrzucić do sałatki i wymieszać.

Ta pikantna i orzeźwiająca sałatka najsmaczniejsza jest zaraz po przyrządzeniu, ponieważ zawarte w kiwi enzymy szybko zaczynają rozkładać białka z którymi wchodzą w kontakt. Kurczak pod ich wpływem staje się miękki dlatego warto ją jeść, gdy mięso jest nadal ciepłe.