Jeżeli masz trudności z odchudzaniem czy problemy jelitowe być może dostarczasz swojemu organizmowi za mało błonnika w codziennej diecie. Pomoże on schudnąć lub utrzymać wagę, ureguluje układ trawienny a nawet wydłuży życie! Dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik to od 25-35 g błonnika na dobę, jednak jak wykazują badania – jemy go nawet o połowę mniej! A przecież jest on w wielu produktach jak owoce, warzywa – szczególnie strączkowe, pełnoziarniste pieczywo itd.. Wszystkie te produkty mają także ogrom witamin i minerałów.

Jak uzupełnić brakującą ilość błonnika w diecie?

Otręby i produkty pełnoziarniste

Otręby są niezwykle bogate w błonnik, a pochodzić mogą z wielu ziaren. Wystarczy 1/2 szklanki aby uzupełnić od 5 do 8 g tego cennego składnika. Otręby z owsa, są bogactwem błonnika rozpuszczalnego, któremu udowodniono działanie obniżające poziom złego cholesterolu we krwi. Z kolei pszenica, kukurydza czy otręby ryżowe, bogate są w błonnik nierozpuszczalny, który doskonale zapobiega zaparciom. Wystarczy już miseczka otrąb na śniadanie czy dodanie ich do każdego w zasadzie posiłku jak np. potrawy z kasz, pieczywo domowej roboty, ciasteczka czy koktajle owocowe. Białe pieczywo zastąp w diecie pełnoziarnistym, a z pewnością dawka błonnika w codziennej diecie wzrośnie.

Groszek i fasola

Bogactwo błonnika, ale również białka, witamin i minerałów. Szklanka gotowanego groszku zawiera aż 16 g błonnika, z kolei porcja fasolki ok. 15 g  i podobna ilość białka. Groszek i fasola są niezwykle smaczne, wszechstronne w zastosowaniu kulinarnym i co ważne niedrogie, nie tracą swych właściwości także w formie mrożonej, więc dostępne są cały rok!  Świeży groszek czy fasolki idealnie sprawdzą się w zupach, sałatkach, gulaszach, jako dipy czy dodatek np. do zapiekanek czy risotto. Jeżeli po ich spożyciu cierpisz na gazy czy dyskomfort, wprowadź do diety więcej produktów pełnoziarnistych.

Orzechy i nasiona

Nic tak nie poprawia humoru i nie uzupełnia dawką błonnika jak orzechy i nasiona. Porcja pistacji zawiera go ok. 3 g, a do tego ma kompleks wartości jak białko, potas, żelazo, witaminy B6, przeciwutleniacze… Ciesz się garstką nasion lub orzechów jako samodzielna przekąską lub dodawaj je do kanapek, sałatek, jogurtów, płatków owsianych, dań z patelni itd..