Dieta, często traktowana przez nas po macoszemu. Jemy byle co, nieregularnie i często w pośpiechu. Jak się jednak okazuje zadbanie o ten ważny aspekt naszego życia może wspomóc nasz organizm w przeciwdziałaniu niektórym nowotworom. W przypadku nowotworów jelita grubego czy żołądka dieta pozwala uchronić nawet do 50% pacjentów.

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie Profesor Mirosław Jarosz mówi o ogromnym wpływie jedzenia większej ilości warzyw i owoców w przeciwdziałaniu nowotworom. Dodatkowo zwrócił uwagę na częstotliwość z jaka powinny one być spożywane. Badania przeprowadzone w tym temacie wskazują ze już jedna do trzech porcji warzyw i owoców dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowań nawet o 14%. Z kolei ilości porcji od piciu porcji wzwyż to już ponad 35%.

Dodatkowo warto ograniczyć tłuszcze zwierzęce, które w przeciwieństwie do roślinnych, znacznie przyczyniają się do niekorzystnych zmian w organizmie. Spożywanie zatem tłuszczy roślinnych spełnia ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Warto pamiętać o ograniczaniu soli, która w szczególności zawarta jest w produktach przetworzonych. Jest ona jednym z ważniejszych czynników mogących wpływać na ryzyko wystąpienia raka żołądka.

Zdrowa dieta, oparta na naturalnych i jak najmniej przetworzonych składnikach pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, która to jest niezwykle ważnym elementem wspomagającym nasz organizm w walce z nowotworami. Nadmiar kilogramów wpływa na wzrost zagrożeń wystąpienia wielu nowotworów jak te jamy ustnej i gardła, krtani, przełyku a także żołądka, trzustki, wątroby, jelita grubego, nerek, piersi po te płciowe jak prostaty czy trzonu macicy. Nie zapominajmy zatem o zdrowym odżywianiu na co dzień, bo to pomoże nam żyć długo i w zdrowiu.