Jaja faszerowane to nie tylko potrawa na Wielkanoc. Stanowią świetną przekąskę na imprezy, doskonale sprawdza się także jako pomysł na ciekawe śniadanie lub kolację. Oto wersja z tuńczykiem, która jest bogata w białka i moc składników odżywczych.

Składniki:

6 jajek

150 g tuńczyka najlepiej w sosie własnym

1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej

2-3 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu np. typu greckiego

sól, ostra papryka i pieprz do smaku

do ozdoby mogą być rzodkiewki, koperek, sałata czy oliwki

Wykonanie:

  • Jaja ugotować na twardo i obrać ze skorupek starając się ich nie uszkodzić (najlepiej wymoczyć je po ugotowaniu w ziemnej wodzie).
  • 4 jaja przekroić na połówki i wyjąć z nich żółtka, które z pozostałymi dwoma całymi jajami posiekać na drobną kosteczkę, pokroić szczypiorek, a tuńczyka rozdrobnić widelcem.
  • Posiekane składniki wymieszać dokładnie razem z serkiem lub jogurtem doprawiając solą i pieprzem.
  • Gotową pastą faszerować jaja dekorując całość np. rzodkiewkami i koperkiem.