Hiszpańska sałatka z cykorii, to lekka i bardzo pożywna opcja, która stanowić może doskonały pomysł na śniadanie, obiad i kolację! Pełna warzy i smacznej porcji białka w postaci tuńczyka, daje dużo energii i poprawia samopoczucie.

Składniki:

6 kolb cykorii ( lub spora porcja roszponki)

3 pomidory

sok z połowy cytryny

czerwona cebula

puszka tuńczyka w sosie własnym

50 g czarnych oliwek

małe kolby kukurydzy z puszki (lub ziarna z puszki)

3 łyżki oliwy

łyżka octu balsamicznego

3 łyżki zmiażdżonego w prasce czosnku

cukier

sól i pieprz

Wykonanie:

  • Przygotuj sos dokładnie mieszając ocet balsamiczny, oliwę, czosnek, łyżkę soku z cytryny i przyprawy.
  • Umyte cykorie pokroić w cieniutkie piórka i skropić sokiem z cytryny.
  • Pomidory umyć i pokroić w grubą kostkę (dla osób wolących jeść je bez skórki warto je sparzyć i obrać).
  • Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, kolby kukurydzy z puszki pokroić w talarki, tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem.
  • Oliwki pokroić w talarki, połówki lub pozostawić w całości.
  • Wszystkie składniki połączyć, polać sosem i delikatnie wymieszać.