Herbatniki razowe dzięki zawartości parmezanu i jogurtu wzbogacają naszą dietę w wapń, natomiast orzechy włoskie dodają dobroczynnych dla organizmu kwasów tłuszczowych.

Składniki na około 24 – 30 sztuki:

1/2 szk. orzechów włoskich
1 i 1/2 szk. pszennej mąki razowej
1/2 szk. tartego parmezanu
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szk. chudego jogurtu naturalnego
1 duże jajko
opcjonalnie zioła jak rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:

  • W rozgrzanym do 200°C piekarniku opiekać orzechy włoskie przez ok 5 minut. Nie wyłączać piekarnika. Przełożyć orzechy do malaksera i utrzeć z 1/4 szklanki mąki.
  • Przełożyć orzechy do dużej miski, dodać pozostałą mąkę, parmezan, cukier, zioła, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  • W osobnej misce utrzeć jogurt z jajkiem i wlać miksturę we wgłębienie w suchych składnikach i lekko wyrobić.
  • Tak przygotowane ciasto wyłożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugnieść placek grubości 2 cm. Wykrawać w nim herbatniki w dowolnych kształtach. Ułożyć herbatniki na blasze w odstępach 2 i 1/2 cm i piec 15 – 20 minut do zrumienienia.