Danie rodem z Południowej Delty Stanów Zjednoczonych – gumbo z kurczakiem…

Składniki:

łyżka oliwy z oliwek

500 g kurczaka bez skóry pokrojonego na kawałki

1 posiekana cebula

1 zielona ostra papryczka posiekana

3 pałeczki selera naciowego posiekane

1-2 ząbki czosnku, posiekane

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 liść laurowy

1 czubata łyżka mąki (opcjonalnie)

400 g posiekanych pomidorów (mogą być z puszki)

400 ml bulionu drobiowego

100 g posiekanej okry (opcjonalnie)

garść posiekanej szałwi

chrupiące pieczywo, ryż – jako dodatki

Wykonanie:

  • Rozgrzac oliwę w dużym rondlu, dodać kurczaka i obsmażyć na złoto. Wyjąć kurczaka i odstawić.
  • Do rondla wrzucić cebulę, paprykę i seler i dusić pod przykryciem 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać czosnek, przyprawy, tymianek i liść laurowy i chwilę poddusić. Dodać kurczaka (opcjonalnie otoczonego w mące), wlać pomidory i całość doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać okrę, szałwię i zalać całość bulionem. Dusić do miękkości składników.
  • Podawać z ugotowanym ryżem i pieczywem.