Jeżeli marzysz o podróżach do Maroko, oto mała namiastka kulinarnych smaków tego niezwykłego kraju. Gulasz z ciecierzycy obfituje w kminek, chili, kurkumę i kolendrę – tak charakterystyczne dla tych rejonów przyprawy.

Składniki:

2 łyżeczki oliwy z oliwek

średnia cebula pokrojona drobno

1 duża marchewka pokrojona w małe plasterki lub kostkę

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 niewielka papryczka jalapeno drobno posiekana

2-3 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki

1 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków

2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta soli

600-700 g posiekanych w kostkę pomidorów (bez skórki)

500 g ciecierzycy (namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości), można tez użyć tej z puszki

500 ml bulionu

ugotowany brązowy ryż

świeża kolendra (drobno posiekana)

1/2 szklanki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, marchew, czosnek oraz jalapeno i lekko smażyć do miękkości.
  • Dodać ziemniaki, seler, przyprawy, pomidory, ciecierzycę oraz bulion i dusić do miękkości wszystkich składników ok. 15 minut.
  • Gotowy gulasz podawać z ryżem, posypany kolendrą. Opcjonalnie można dodać również jogurtu.