Gorczyca to małe ziarenka, a niemała w nich drzemie moc. Wyróżnia się kilka ich rodzajów m.in. biała, czarna i sarepska. Ziarna gorczycy i ich wersja mielona mają specyficzny, ostry, lekko wędzony aromat, który sprawia, że potrawy zyskują wyjątkowy smak.

Te małe nasiona mają w lecznictwie dosyć spore zastosowanie. Gorczyca jest pomocna w dolegliwościach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych jelit i żołądka. Ponoć pomaga również w reumatologii i stanach zapalnych stawów. Jej działanie można odczuć także przy przeziębieniach i grypie, gdyż zawarte w niej olejki lotne mogą łagodzić katar.
Podobnie jak gałka muszkatołowa, gorczyca powinna być stosowana w niewielkich ilościach u kobiet w ciąży, gdyż substancje w niej zawartej w zbyt dużych ilościach mogą skutkować poronieniem. Nasionka gorczycy zawierają izotiocyjanin allilu, który może hamować rozwój nowotworów.

Podobno, ma też ukrytą właściwość afrodyzjaku, gdyż zwiększa ukrwienie w obrębie miednicy, co czyni te rejony bardziej wrażliwe na bodźce.

Używać gorczycy można do najrozmaitszych sosów typu salsa czy przetworów na occie, kiszonej kapusty, sosów do sałatek, potraw duszonych i curry.