Frittata, to włoski omlet, przyrządzany zazwyczaj z całych jajek, ale chcąc ograniczyć tłuszcz i cholesterol, warto dodać więcej białek i mniej żółtek. Zamiast brokułów czy szparagów można dodawać dowolne warzywa, szynkę, kurczaka, krewetki itp. itd. Można także dodawać różne sery np. feta czy kozi.

Frittata – Składniki na 4 porcje:
3 łyżeczki oliwy z oliwek
250 g czerwonych lu zwykłych ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
450 g szparagów, pokrojonych w 2 i pół cm kawałeczki (opcjonalnie brokuły, szpinak)
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
3 duże jajka
4 duże białka
3 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę z oliwek (2 łyżeczki) na teflonowej patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć na średnim ogniu ok 7 minut.
  • Dodać cebulkę, szparagi (lub brokuły czy szpinak), doprawić solą i ziołami. Smażyć mieszając do miękkości.
  • Jajka i białka wraz z parmezanem utrzeć, zmniejszyć ogień pod patelnią, a następnie odrobinę oliwy z oliwek wlać wokół brzegów patelni. Delikatnie wlać jajka i smażyć przez 20 minut, aż się zetną.
  • Wyjąć frittatę łopatką na talerz, kroić w trójkąty i podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.