Frittata jest doskonałym pomysłem na szybki, zdrowy i pożywny posiłek. Można do niej wykorzystać w zasadzie wszystko co mamy w lodówce. Dzisiaj proponujemy frittatę z chorizo, jarmużem i cebulka dymką 😉

Składniki:

2 jaja

1/2 łyżki masła lub oliwy z oliwek

szklanka „potarganego” jarmużu

1-2 cebulki dymki ze szczypiorem (posiekane)

kilka plasterków chorizo (może być sojowe) – drobno pokrojone

sól, pieprz, chili

odrobina mleka (w razie potrzeby)

Wykonanie:

  • Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę masła lub oliwy i podsmażyć lekko chorizo, dodać jarmuż.
  • Jajka rozbełtać, opcjonalnie dodać odrobinę mleka.
  • Wylać jaja na patelnię z chorizo i jarmużem, wrzucić cebulkę i smażyć aż jaja się zetną (nie mieszać).
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać na śniadanie, kolację lub lekką pożywną przekąskę.