Jeżeli jeszcze nie próbowałeś tego przepisu, koniecznie posmakuj! Francuska zupa cebulowa, to zupa, którą pokochasz! Jest bogata w smaku, rozpływa się w ustach i uzależnia…

Składniki:

łyżka oliwy z oliwek

4 szklanki pokrojonej w piórka słodkiej cebuli

4 szklanki pokrojonej w piórka cebuli czerwonej

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki wytrawnego białego wina

Ok. 2 litry bulionu

1/4 łyżeczki posiekanego tymianku

8 kromek chleba francuskiego pokrojonego w kostkę

8 plastrów (można zetrzeć na tarce z kawałka) chudego sera żółtego np. szwajcarski

Wykonanie:

  • Rozgrzać na patelni oliwę, dodać cebule i smażyć ok 5 minut aż się zeszkli.
  • Dodać cukier, pieprz oraz sól, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 20 minut do miękkości.
  • Zwiększyć ogień i zarumienić na złoto, dodać wino i gotować chwilkę.
  • Dodać bulion, tymianek i doprowadzić do wrzenia.
  • Przykryć lekko, zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny.
  • Na blasze rozłożyć kostki chleba i zapiekać na funkcji grill, aż zyskają złoty kolor, odwracając, aby równomiernie nabrały barwy.
  • Przygotuj żaroodporne miseczki ok. 8 szt., do każdej wlać po chochelce zupy, posypać grzankami równomiernie każdą porcję i przykryć serem.
  • Zapiec aż ser się rozpuści i lekko przypiecze, posypać tymiankiem i podawać.