Tradycyjne fondue jest dosyć kaloryczną przekąską gdyż bazuje na serach i białym pieczywie. My proponujemy dzisiaj zdrowszą, ale równie smaczną wersję azjatycką.

Składniki:

20 dag cukinii

20 dag papryki

20 dag pieczarek

2 marchewki

60 dag łososia lub polędwicy wołowej pokrojonej w cieniutkie plastry

20 dag pędów bambusa

małe kolby kukurydzy

inne dowolne warzywa

2 l rosołu warzywnego

Sosy:

50 g orzeszków ziemnych

2 łyżki wytrawnej sherry

2 łyżki soku z pomarańczy

sos sojowy

korzeń imbiru

ocet ryżowy

olej sezamowy

Wykonanie:

  • Warzywa umyć, osuszyć, obrać i pokroić na kawałki (tak aby można było nadziewać je na pałeczki).
  • Sos z orzeszków – zmiksować orzeszki, dodać sherry, sok z pomarańczy i łyżkę sosu sojowego – wymieszać na gładką masę.
  • Sos imbirowy – zetrzeć na drobnej tarce ok. 6-7 cm korzeń imbiru, dodać odrobinę octu ryżowego, 8 łyżek sosu sojowego i odrobinę oleju sezamowego – wymieszać.
  • Rosół podgrzać na kuchence, a następnie ustawić na podgrzewaczu. Mięso i warzywa nabajać na widelce lub pałeczki do fondue i gotować w rosole ok. 1 minutę.
  • Gotowe kąski moczyć w sosach. Dodatkiem mogą być także tosty z pełnoziarnistego pieczywa.