W ostatnich czasach powróciła moda na picie kawy. Czy to w domu, czy w pracy, chcemy czuć się jak w obleganej kawiarni i delektować się smakiem i zapachem dobrej kawy. Jest to przyjemność, którą chcemy celebrować, nie zaś szybki zastrzyk kofeiny pomiędzy codziennymi obowiązkami. Możliwość rozkoszy z małego espresso czy podwójnego latte z syropem dają nam nowoczesne ekspresy do kawy, których wybór na rynku jest ogromny. Jaki więc ekspres wybrać, tak aby sprostał naszym oczekiwaniom, a jednocześnie nie kosztował nas majątek ?

 


Ekspres ciśnieniowy

Kawa, która powstaje z ekspresu ciśnieniowego nie zawiera większości substancji podrażniających żołądek. Dzięki temu, że woda tłoczona jest przez kawę pod ciśnieniem, substancje te pozostają w fusach. Z kolei, w wodzie rozpuszcza ją się najbardziej wartościowe składniki. Ze względu na ciśnienie, pod jakim powstaje kawa, ekspresy ciśnieniowe dzielą się na niskociśnieniowe, tak zwane kafeterki, gdzie ciśnienie wynosi od 3 do 4 barów oraz ekspresy ręczne i automatyczne, gdzie ciśnienie oscyluje około 15 barów. Zasada jest taka, że im większe ciśnienie, tym kawa ma mniej szkodliwych substancji, a także mniejszą zawartość kofeiny. Charakteryzuje się oleistą konsystencją i przypomina klasyczne włoskie espresso o zrównoważonym smaku i piance koloru orzechowego.

 

Klasyczne włoskie espresso zaś stanowi bazę dla tworzenia rożnorakich napojów kawowych powstałych poprzez połączenie z mlekiem, czekoladą, syropami i innymi dodatkami. Zwykła czarna kawa, która w żargonie kawiarnianym nosi nazwę americano powstaje również, poprzez połączenie espresso z niewielką ilością wody.

 

Ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy, inaczej ręczny nosi swą nazwę od kolby, którą przymocowuje się do ekspresu. Jest to jeden z typów ekspresu ciśnieniowego. Najczęściej spotykamy go w kawiarniach. Espresso powstaje w następujący sposób: po zmieleniu ziaren kawy w młynku, wsypuje się je do specjalnego sitka, które wraz z kolbą przymocowuje się do ekspresu. Woda przepływa przez zmieloną kawę i w ten sposób uzyskujemy klasyczną włoską małą czarną.

Ekspres kolbowy bowiem oddaje w najlepszy sposób włoski styl picia kawy – niczym skrępowaną chwilę przyjemności w ciągu dnia. Konieczne jest dokupienie młynka, tak by za każdym razem, móc cieszyć się świeżo zmieloną kawą. Większość modeli (np. Krups) umożliwia przygotowanie dwóch kaw jednocześnie.

 

Ekspres kapsułkowy

Ekspres kapsułkowy to rodzaj ekspresu automatycznego, w którym umieszcza się zakupione oddzielnie kapsułki ze zmieloną kawę. Są one pakowane próżniowo, dzięki czemu nie tracą smaku oraz aromatu. Jest to propozycja dla tych, którzy są nieco bardziej zabiegani. Kupując gotową kawę w kapsułkach, wybieramy od razu rodzaj kawy (capuccino czy latte), dzięki czemu nie musimy się już niczym martwić. Wrzucamy kapsułkę i po chwili możemy delektować się pyszną i aromatyczną kawą.