Ten waniliowo-czekoladowy „sernik” bez sera z jabłkami to  istny rarytas na jesienną chandrę. Jeżeli czujesz, że potrzebujesz małego pozytywnego doładowania – koniecznie wypróbuj ten przepis. Delikatny i słodki, a przy tym zdrowy. Jabłka można zastąpić gruszką. 
masa czekoladowa:
80 g łyżek mąki kokosowej
10 g ciasteczkowej odżywki białkowej (*można pominąć)
czubata łyżka kakao
jajko
1/2 szklanki mleka bez laktozy
stewia
jabłko
  • Wszystkie składniki oprócz jabłka razem wymieszać.
  • W razie potrzeby dolewać więcej mleka (masa nie może wyjść „zbita”).
  • Konsystencja troszkę gęstsza niż śmietana.
  • Wylać na spód tortownicy.
  • Na wierzchu ułożyć plasterki obranego jabłka.
masa waniliowa:
80 g mąki kokosowej
2 łyżki budyniu waniliowego bez glutenu
1/2 szklanki mleka bez laktozy
ziarenka z laski wanilii
stewia
jajko
  • Wszystkie składniki razem wymieszać.
  • W razie potrzeby dolewać mleka pilnując konsystencji.
  • Masę wylać na jabłka.
  • Piec w 180 stopniach ok. godzinę.