Z pierwszym maja rozpoczynamy współpracę z Kasią z bloga Dziabnij Zdrowo, która będzie dzielić się z nami swoimi smakowitymi przepisami  wegetariańskimi – nie tylko dla wegetarian 🙂
Na dobry początek proponuje – Sajgonki z owsianym nadzieniem kawowym z sosem czekoladowo – cynamonowym!
Przepis:
4 łyżki płatków owsianych
łyżeczka wiórek kokosowych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
figa
łyżeczka stewii
3 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego
1/2 banana
+ papier ryżowy do zawijania
  • Płatki owsiane mieszamy z jogurtem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mleka , gdyby zbyt ciężko było połączyć składniki. Dodajemy wiórki kokosowe, kawę, stewię, pokrojonego na drobno banana i figę; mieszamy.
  • Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie, następnie nadziewamy owsianą masą i zwijamy jak sajgonki.  Można jeść zarówno na ciepło (chwilę podsmażyć na patelni lub zapiekać ok. 3-5 min) lub na zimno!
 Sos:
łyżka mleka + czubata łyżeczka kakao + stewia/inny słodzik do smaku + pół łyżeczki cynamonu
podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia i polewamy sajgonki.