Ten smakowity deser z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom serników i rabarbaru!  Pomarańczowo-kokosowe ciastko jaglane z sernikowym nadzienfferferfrefiem rabarbarowo-miodowym…

Składniki:

45 g płatków jaglanych
2 łyżki mąki kokosowej
jajko
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/3 szklanki mleka
bezglutenowy proszek do pieczenia
laska rabarbaru
125g serka homogenizowanego
łyżka miodu
Wykonanie:
  • Płatki jaglane zalać płynem (sok pomarańczowy zmieszany z mlekiem).
  • Dodać jajko, mąkę,proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
  • W tym czasie obrać i posiekać na drobno rabarbar. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić do miękkości razem z miodem.
  • Odczekać aż rabarbar wystygnie i wymieszać razem z serkiem.
  • Kokilkę wysmarować delikatnie olejem i obsypać mąką , żeby ciasto nie przywierało.
  • Wlewać na przemian ciasto-rabarbarowy serek-ciasto.
  • Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut.