Ten cudowny przepis, to doskonałe połączenie świątecznego klimatu i sernika. Piernikowa rolada z orzechowym serkiem, ciepłym sosem toffi i migdałami to niebo w gębie, które dodatkowo jest bez glutenu!

Składniki:
3 jajka
łyżka kakao
łyżeczka przyprawy do piernika
stewia
nadzienie:
150g twarogu
2 łyżki jogurtu
stewia
łyżeczka mielonych orzechów laskowych
sos toffi:
łyżka mąki ziemniaczanej , łyżeczka kakao, aromat toffee  , substancja słodząca podgotowane w odrobinie mleka.
lub
łyżka budyniu toffi ugotowana w odrobinie mleka + substancja słodząca.
Wykonanie:
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i stewią.
  • W osobnej misce wymieszać żółtka razem z kakao i przyprawą do piernika. Masę z żółtek delikatnie mieszać z białkami.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę formując prostokąt.
  • Piec w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku ok 6-10 minut (do momentu aż się zetnie ).
  • Blachę wyciągnąć z pieca i odczekać aż delikatnie, ale nie do końca przestygnie.
  • W tym czasie przygotować twarożek mieszając wszystkie składniki ze sobą (orzechy, jogurt, subst. słodzącą , twaróg).
  • „Ciasto” odkleić od papieru do pieczenia (trzeba bardzo uważać, żeby się nie rozpadło 😉 ) i przełożyć na folię aluminiową.
  • Rozsmarować serek po całym prostokącie zostawiając tylko krótsze brzegi ciasta.
  • Całość wąsko zrolować z folią i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem polać sosem i posypać migdałami.