Jeżeli jeszcze nie próbowaliście pieczonej owsianki, najwyższy czas! Jest niczym przepyszny deser, a do tego pełna zaskakujących połączeń, które tworzą cudowną całość. Pieczona owsianka cytrynowo-kokosowa z cukinią & malinami z bezcukrowym kremem czekoladowo-orzechowym, to przepyszna propozycja z Bloga Dziabnij Zdrowo 🙂

 

Składniki:

40 g płatków owsianych

1/2 średniej cukinii

łyżka maki kokosowej (można zastąpić owsianą, inną orzechową lub łyżką wiórek kokosowych)

garść malin

stewia

jajko

łyżka soku z cytryny

skórka otarta z 1/2 cytryny

1-2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • Cukinię zetrzeć na średnich oczkach.
  • Dodać płatki, mąkę, wiórki kokosowe, stewię, jajko,cytrynowy sok, skórkę otartą z cytryny i mleko.
  • Dokładnie wymieszać, dosypać malin i wmieszać je w powstałe ‚ciasto’.
  • Przelać do natłuszczonej i delikatnie obsypanej mąką kokilki i piec w 180 stopniach ok.35-40 minut do zrumienienia.