Z serii „Ratuj się przed upałem.” Dziabnij zdrowo przedstawia owsiany pudding czekoladowo-kokosowy z truskawkami – korzystajmy z sezonu na te smakowite owoce ile się da!
Składniki:
szklanka mleka
50 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
2 łyżki mąki kokosowej
łyżeczka kakao
stewia lub innych słodzik do smaku
truskawki
Wykonanie:
  • W 1/3 szklanki mleka rozmieszać kakao razem z mąką kokosową i substancją słodzącą.
  • Pozostałą ilość mleka wstawić w rondelku i gdy zacznie się gotować dodać mąkę owsianą, oraz mleko rozmieszane z kakao i mąką kokosową.
  • Gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstości budyniu cały czas mieszając.
  • Przelać do miseczki i schłodzić w lodówce.
  • Podawać z truskawkami (solo lub innymi ulubionymi owocami)