Te proste muffiny to doskonały sposób na zdrową przekąskę lub deser. Słodko – kwaskowe z nutą bazylii dają niezwykłe doznania zmysłowe… Cytrynowe muffiny z malinami, żurawiną & bazylią z domowymi smarowidłami to niebo w gębie zaserwowane przez Kasię z Dziabnij Zdrowo 🙂

 

Składniki:
15 g mąki kokosowej
50 g mąki teff
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
jajko
1/2 szklanki mleka
proszek do pieczenia
stewia
garść malin
garść żurawiny
6 listków bazylii
Wykonanie:
  • Mąki, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
  • Do mleka dodać sok z cytryny i skórkę z niej otartą.
  • Dolać do mąk, następnie dodać jajko, stewię i drobno posiekaną bazylię.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Na końcu dodać maliny i żurawinę. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto przelać do foremek na muffiny i piec 30 minut w 180 stopniach.