Duszona soczewica, nie musi być daniem jedynie dla wegetarian, gdyż nawet mięsożercy docenia taką odmianę.

Soczewica, to jedna z najprostszych w przygotowaniu i super zdrowych roślin strączkowych. Jest niezwykle pożywna, bogata w białko, błonnik i moc mikroelementów. Warto dla odmiany skusić się na porcję.

Składniki na 4 porcje:

1 szk. suszonych grzybów shiitake (dostępne w marketach, można zastąpić grzybami mun bądź mieszanką grzybów orientalnych)
1 szk. wrzątku
4 łyżki oliwy z oliwek
3 marchewki pokrojone w cieniutkie plasterki
8 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
3/4 szk. soczewicy, przebranej i opłukanej
1 szk. przecieru pomidorowego
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
3/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki otartej szałwii
1 szk. mrożonego groszku lub fasolki szparagowej
opcjonalnie awokado, feta lub kozi ser

Przygotowanie:

  • Grzybki zalać wrzątkiem i odstawić do czasu aż zmiękną (ok. 20 minut). Odcedzić grzyby, zachowując płyn. Trzonki odkroić, a kapelusze pokroić w cienkie plasterki.
  • Rozgrzać 3 łyżki oliwy w dużym rondlu, wrzucić marchewkę i czosnek i smażyć do miękkości.
  • Dodać soczewicę, przecier, przyprawy, grzyby i pozostawiony płyn, dolać 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 35 minut, aż soczewica zmięknie.
  • Do soczewicy z warzywami dodać groszek i podgrzać 2 minuty.

Jest to danie niezwykle pożywne, bogate w błonnik i stanowi aż 300% zalecanego dziennego spożycia beta-karotenu. Można je posypać pokruszoną fetą lub kozim serem lub ułożyć na wierzchu kawałki awokado.