Jeżeli szukasz pomysłu na śniadanie i chcesz mieć coś w zanadrzu gdy spieszysz się, a nie chcesz zapominać o pożywnym posiłku, domowe musli jest rozwiązaniem idealnym!

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych – najlepiej górskich

pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych)

pół szklanki migdałów bez skórki (posiekanych lub płatki migdałowe)

pół szklanki orzechów laskowych (posiekanych)

4-5 łyżek miodu

łyżka cynamonu

3 łyżki brązowego cukru

po garści żurawin, suszonych moreli (posiekanych), rodzynek bądź innych ulubionych bakalii (np. śliwek suszonych)

2 łyżki masła

Wykonanie:

  • W misce dokładnie mieszamy płatki owsiane z cukrem, cynamonem, masłem, dodajemy orzechy i migdały oraz miód.
  • Wykładamy blachę do pieczenia papierem i wykładamy mieszankę równomiernie po całości.
  • Wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut temp. 180 stopni, co jakiś czas mieszając.
  • Po wyjęciu z pieca dodajemy suszone owoce i całość mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Całość przekładamy do szczelnego pojemnika.
  • Tak przygotowana granola jest zdrowa i smaczna, idealnie pasuje do mleka, jogurtu, jako posypka do musu owocowego, doskonale komponuje się z owocami i wieloma deserami.