Czy wiesz, że nadmiar wody może zabić, enzymy trawienne człowieka są jedną z najbardziej żrących substancji w przyrodzie, a odsypianie weekendowe nie pomoże? Poznaj odpowiedzi na to dlaczego tak jest!

Można zatruć się wodą! – i nie chodzi tu bynajmniej o jakąś skażoną. Gdy wypijamy jej zbyt dużą ilość, nadmiar wody może sprawić, że zapadniemy na hiponatremię czyli „zatrucie wodą” spowodowane nagłym wypłukaniem sodu z organizmu. Przypadki tej wyjątkowej sytuacji najczęściej mogą się przydarzyć np. biegaczom po pokonaniu wyczerpującego maratonu, kiedy to wypijają duże ilości wody. Obniżony poziom sodu i innych składników mineralnych spowodowany tak dużą ilością wody może prowadzić do bóli, zawrotów głowy czy omdleń, a w krytycznych wypadkach nawet śmierci!

Żołądek człowieka wytwarza nawet 2 litry kwasu solnego dziennie! – kwas ten jest jedną z najbardziej żrących substancji znajdujących się w przyrodzie. Rozpuszcza on pokarm, sprawiając że jest bardziej podatny na enzymy trawienne, a dodatkowo sterylizuje nasze pożywienie. Drobnoustroje chorobotwórcze które wchłaniamy wraz z jedzeniem (i nie tylko) nie są w stanie przetrwać w pH od 1 do 2. Bodźcem wydzielania się takiej ilości kwasu w żołądku jest przyjmowanie pokarmu, z kolei sam żołądek chroniony jest przed jego działaniem warstwą ochronną śluzu.

Nadrabianie braku snu w weekend nie pomoże! – niestety jest to nierealne aby nagła duża ilość snu została nadrobiona przez dłuższy sen w wolnym dniu. Badania dowiodły że osoby śpiące po 3-5 godzin dziennie, nie były w lepszej formie psychomotorycznej po długim spaniu weekendowym. Naukowcy z Walter Reed Army Institute of Reserch odkryli jednak, że można wyspać się na zapas, czyli przed zarwaniem kilku nocy! Wystarczy przez kilka dni spać po 10 godzin, aby wspomóc organizm przed planowanymi niedoborami snu..