Karbowane frytki, McNuggets lub szynka – co w sobie kryją te „przysmaki”? A może chcecie poznać sekret niektórych owoców i warzyw? Oto ciekaowstki diestetyczne!

McNuggets – popularny smakołyk z MCDonaldsa, ma tak naprawdę niespełna 50% mięsa, pozostały skład to wypełniacze w tym niektóre stosowane w przemyśle lakierniczym czy do produkcji smarów i dezodorantów.

Po czym poznać fałszywą szynkę? oto kilka wskazówek – ładny połysk po przekrojeniu oznacza obecność wypełniaczy, żelowe grudki – dodatek zagęstników dla zwiększenia wagi wędliny, wyciekający płyn – naszprycowanie solanką, które zwiększa objętość i wagę szynki, złotawa skórka to oznaka, że wędlina nie została uwędzona na dymie tylko wymalowana preparatem.

Karbowane frytki – ciekawy dodatek do obiadku nie jest tym czym myślimy! mimo, iż żyjemy w przekonaniu, że produkowane są z ziemniaków możemy się bardzo pomylić; często bowiem zdarza się, że składają się z mąki ziemniaczanej, suszu i oleju roślinnego – najlepiej zrobić frytki w domu z prawdziwego ziemniaka, a nie zajadać te produkowane z papki.

Żyjąc na wsi nasz organizm produkuje znacząco więcej witaminy D, powietrze w miastach przepełnione dymami absorbuje niemal całe promienie ultrafioletowe, przez co mieszkańcy dużych aglomeracji cierpią na jej braki, zatem powinni jak najczęściej wybierać się na wieś w słoneczne dni dla dostarczenia sobie tej jakże istotnej witaminy.

Nie wszystkie świeże warzywa i owoce są zdrowsze od tych ugotowanych, za przykład mogą posłużyć czarne jagody, jeżyny czy czerwona kapusta, które to podczas obróbki cieplnej uwalniają swoje wspaniałe właściwości.

Myjąc zęby niezwykle ważną kwestią jest dokładne płukanie jamy ustnej i nie zjadanie pasty; istnieją bowiem prawdopodobne powiązania pomiędzy zawartymi w paście składnikami a chorobami jelit, jak zapalenia jelita grubego czy zespół drażliwego jelita.