Czas na detox! Codziennie chcąc czy nie jesteśmy narażeni na przyjmowanie małych dawek toksyn, które są zarówno w pożywieniu jak i powietrzu. Jak można się domyślić nie wpływają one korzystnie na pracę naszego organizmu dlatego ważne jest aby wspomóc jego oczyszczanie. A ma co usuwać bo najczęściej spotykane toksyny w powietrzu to pestycydy, węglowodory czy dioksyny. W pożywieniu z kolei pojawia się sporo metali jak ołów, kadm czy glin.

Oto kilka produktów które ułatwią naszemu organizmowi oczyszczenie:

  • Czosnek – ma właściwości odtruwające za sprawą zawartej w nim siarki, wspomagając jednocześnie pracę wątroby.
  • Jabłka – bogate w witaminy i minerały, ale także pektyny, które wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.
  • Kapusta – poza bogactwem minerałów i witamin, jest źródłem oczyszczającej siarki, która poza usuwaniem toksyn i zanieczyszczeń pomaga pozbyć się ubocznych produktów przemiany materii – najlepszy na oczyszczenie organizmu jest sok z kiszonej kapusty.
  • Brokuły – te niepozorne warzywa podobnie jak czosnek i kapusta bogate są w siarkę, ponadto pomagają oczyścić naczynia ze złogów cholesterolu i tłuszczu.
  • Buraki – bogate w witaminy i minerały mają działanie odtruwające, oczyszczając przewód pokarmowy, pęcherz żółciowy, a także nerki i wątrobę.
  • Zielona herbata – pomaga zwalczać toksyny  zbierające się w tkankach, a także wspomaga ochronę naszego organizmu przed pestycydami, barwnikami czy konserwantami z zewnątrz.
  • Cytryna – bogata w przeciwutleniacze, które mają zbawienny wpływ na przemianę materii i wspierają oczyszczanie organizmu. Nie zapominaj zatem o szklance wody z cytryną każdego ranka!
  • Awokado – dzięki zawartości glutationu neutralizuje wolne rodniki i pomaga oczyścić organizm z pestycydów. Jest także bogactwem przeciwutleniaczy, obniża ciśnienie i dostarcza mnóstwa minerałów i witamin.
  • Figi – najlepiej suszone są doskonałym źródłem błonnika, co usprawnia pracę jelit, a dodatkowo ma właściwości odtruwające.
  • Żurawina – o właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych, jest wykorzystywana w leczeniu farmakologicznym w zapaleniu pęcherza. Jest bogata w antyoksydanty, a także odtruwa, oczyszcza i ułatwia pozbyć się nadmiaru szkodliwych substancji.

Ciekawostki o których warto wiedzieć