Egipcjanie leczyli nią wszystko, mawiali nawet, iż potrafi zaradzić wszystkiemu poza śmiercią. Ponoć faraon Tutenchamon był jednym z pierwszych, którzy stosowali nigelle sativa regularnie, z kolei Kleopatra i Nefretete dbały o swoja urodę wykorzystując olej wytworzony z tych czarnych nasionek.

Walory czarnuszki doceniali starożytni azjatyccy zielarze oraz farmaceuci, a Rzymianie wykorzystywali ją głównie w celach kulinarnych. Jej nazwa pochodzi od słowa nigellus lub niger czyli czarny. Jej małe, matowe ziarenka o szorstkiej powierzchni i oleistym białym wnętrzu zostały nieco zapomniane w dzisiejszych czasach.

Indyjska medycyna używa jej jako lek na dolegliwości jelitowe, problemy z niestrawnościami czy środek pobudzający i wiatropędny. Hindusi stosują jej także jako składnik mieszanek pobudzających skurcze poporodowe oraz dla pobudzenia laktacji u młodych mam. Należy jednak czarnuszki używać z umiarem gdyż zawarte w niej melantyna czy niugellina mogą być toksyczne, a nawet powodować paraliż.

W kulinariach szczególnie w krajach azjatyckich jest często używaną przyprawą, w Europie z kolei za sprawa swojego lekko pikantnego smaku używana jest jako zamiennik pieprzu. Kuchnia indyjska wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do dań duszonych, potraw z jagnięciną jak np. korma (curry na bazie jogurtu i przypraw) a także do pysznych zup jak dhal czy jako dodatek do sosów chutney. Nasionka idealnie wzbogacają smak chleba naan. W Polsce swego czasu bardzo popularne były paluszki posypane czarnuszką. Ponadto nigelle jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych jak garam masala, czy jako jeden z pięciu składników panch phoron. Najpopularniejsza jest jednak jako dodatek do ciasta chlebowego.

Skosztujcie koniecznie np. dodając ją do potraw indyjskich przyrządzanych w domu, lub np. jako posypka zamiast kminku czy sezamu, do domowych paluchów drożdżowych, a dostępna jest w większości dobrych sklepów zielarskich, zdrową żywności czy z przyprawami.

Olej z czarnuszki nie bez powodu stosowany był przez egipskie królowe. Jest doskonałym kosmetykiem, który opóźnia starzenie, niweluje zmarszczki, a skóra po jego stosowaniu jest aksamitna i gładka.