Pistacje to jedne z najpopularniejszych orzechów. Są niezwykle wciągające i zdrowe. Co zatem warto wiedzieć o pistacjach?

Oto co ciekawego kryją w sobie pistacje!

Co jest w ich nazwie? W Iranie pistacje oznaczają „śmiejący się orzech” z kolei w Chinach to „orzechy szczęścia”. Wielu nazywa je również zielonymi migdałami.

Gdzie odkryto pistacje? Jako pierwsi te cudowne orzechy odkryli Włosi. W I wieku naszej ery pistacje pojawiły się w Rzymie za sprawą Cesarza Witeliusza. W V wieku z kolei pojawiły się w rzymskim zbiorze kucharskich przepisów.

Skąd bierze się ich kolor? Zieleń i fioletowy odcień pistacje zawdzięczają przeciwutleniaczom.

W jakie składniki są bogate? Pistacje są doskonałym źródłem białka, błonnika, tiaminy, fosfory czy magnezu. Zawierają także witaminę B6, mangan oraz miedź.

Doskonałe dla serca – Naukowcy udowodnili, iż spożywanie ok. 50 g orzeszków pistacji (bądź innych orzechów) dziennie jako element diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych można znacząco zmniejszać ryzyko chorób serca.

Orzechy pistacji to najstarsza, bowiem prehistoryczna przekąska! Drzewa orzechowe pistacji są znane już od co najmniej 9000 lat. Dodatkowa ciekawostką jest fakt, iż pistacje jako jedne z dwóch rodzajów orzechów zostały wymienione w Biblii.

Zaskakujące drzewo genealogiczne. Wśród kuzynów pistacji odkryto mango oraz pikantną śródziemnomorską przyprawę sumak.

„Pistacjowa Zasada” – nie bez powodu warto jeść pistacje łuskając je z łupinek. Jemy ich wówczas znacznie mniej (bo jak wykazały badania nawet o 41% kalorii mniej) z racji na wizualnie większą porcję i powolniejszą konsumpcję. Warto zatem jeść orzechy łuskając je jednocześnie 🙂 Są super zdrowe, ale kaloryczne więc najlepiej najadać się obierając je samemu.

Oczywiście najzdrowsze są w wersji bez soli 🙂