Jeżeli szukasz prostej a zarazem zdrowej przekąski, wypróbuj ten klasyczny przepis na ciastka owsiane z orzechami i miodem. Jest to doskonała alternatywa dla aktywnych, którzy potrzebują solidnej dawki energii w ciągu dnia!

Składniki na ciastka owsiane z orzechami i miodem:

1/3 kostki masła

300 g płatków owsianych

garść orzechów włoskich

garść nerkowców (można dodać inne orzechy)

3-4 łyżki miodu

wiórki kokosowe

2 łyżki mąki razowej

2 jajka

Sposób przygotowania:

  • Masło roztapiamy na patelni na wolnym ogniu by nie doprowadzić do spalenia masła.
  • Następnie dodajemy płatki owsiane i 1 łyżkę miodu i trzymamy całość na wolnym ogniu aż nam się płatki zkarmelizują.
  • Czekamy aż całość wystygnie (osobiście wykorzystałem ten czas by obrać orzechy włoskie).
  • Dodajemy resztę składników tj. orzechy włoskie, nerkowce, wiórki kokosowe, pozostały miód, 2 łyżki mąki razowej i 2 jajka.
  • Całość mieszamy aż powstanie jednolita masa, z niej właśnie formujemy ciastka, kładziemy na blachę do ciasta (dałem je na papier do pieczenia by nie przywarły) i pieczemy przez 15 min na 180 stopniach.

Ciasta są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba używać miksera ani innych robotów kuchennych. Idealny dodatek do kawy  albo kiedy przyjedzie nam ochota na coś słodkiego. Najważniejsze, że wiemy co jemy. Do ciastek można dodać suszonych owoców lub polać je roztopioną czekoladą, kwestia smaku i kaloryczności, mama nadzieję, że ciastka będą smakować  i będą inspiracją do tworzenia podobnych przepisów.

SMACZNEGO!