Im cieńsze plastry ziemniaka tym lepsze chipsy, dlatego warto użyć do ich krojenia specjalnego urządzenia. Chipsy ziemniaczane można podawać z rozmaitymi dipami, my proponujemy wersję z dipem z prażonej cebulki.

Składniki:

dip

2 łyżki masła

2 średnie cebule, pokrojone na cieniutkie plasterki

sól, pieprz

lekki serek kremowy ok. 200 g

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

chipsy

1/2 kg ziemniaków, pokrojonych na cieniutkie plasterki

oliwa w sprayu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Ziemniaki rozłożyć na blasze lekko spryskać oliwą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec do zarumienienia.
  • Na patelni roztopić masło na niewielkim ogniu, dodać cebulkę i 1/2 łyżeczki soli i dusić od czasu do czasu mieszając, aż uzyska głęboki złoty kolor (30 minut). Zdjąć z ognia i ostudzić.
  •  W miseczce wymieszać cebulkę, serek, śmietanę, szczypiorek, doprawić solą i pierzem.
  • Podawać z gotowymi chipsami ziemniaczanymi, z ulubionych warzyw lub frytkami z pieca.