Aby poszukiwanie produktów, które stanowią cenne źródła żelaza miało sens, warto się zastanowić, dlaczego ten cenny składnik jest nam tak potrzebny. Po pierwsze jest to niezbędna składowa hemoglobiny, która umożliwia czerwonym krwinkom transport tlenu. Po drugie, znajduje się ono również w mioglobinie – znajdującej się w komórkach mięśniowych.

Przeciętny człowiek potrzebuje około 8 miligramów tego cennego pierwiastka, niemniej zapotrzebowanie kobiet na żelazo wynosić może nawet 18 miligramów dziennie. Źródła żelaza znaleźć można w produktach zwierzęcych, jak również roślinnych:

Ostrygi – sześć sztuk zawiera nawet 4 miligramy żelaza, bogate są również w wapń i białko.

Biała fasola – to doskonałe roślinne źródło żelaza, które na porcję ma go nawet 3 miligramy, bogata jest również w błonnik, potas i białko. Można w niej znaleźć również wapń, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze.

Wątróbka wołowa jest jednym z najbardziej znanych produktów bogatych w żelazo. Kawałek wątróbki, zawiera około 4 miligramy tego cennego pierwiastka, białko, witaminy z grupy B, witaminę A oraz D.

Soczewica to kolejna dawka żelaza w wersji roślinnej, zawiera nawet 3 miligramy na pół szklanki produktu. Wykazuje również wysoką zawartość błonnika,białka,witamin z grupy B, magnezu i cynku.

Ciemna czekolada – to jedno z przyjemniejszych dla zmysłów źródeł żelaza. Porcja ciemnej czekolady o zawartości kakao minimum 50-60%, zawiera nawet 3,5 miligrama tego cennego składnika. Zawiera również bogaty pakiet przeciwutleniaczy.

Tuńczyk – zwłaszcza najłatwiej dostępny w puszce, zawierać może około 2,5 miligrama żelaza na porcję, sporo potasu, witamin z grupy B oraz odrobinę witaminy D.

Ciecierzyca, podobnie jak soczewica to doskonałe roślinne źródło żelaza. Pół szklanki produktu zawiera 2,5 miligrama tego cennego minerału. Bogata jest również w kompleks witamin z grupy B, w tym kwas foliowy oraz błonnik.

W mniejszych ilościach, żelazo dostępne jest w pomidorach – szczególnie soku pomidorowym, pieczonych ziemniakach, najlepiej ze skórką, orzechach np. nerkowca, szpinaku – w szklance ugotowanego szpinaku znajdziemy nawet 6,5 miligrama żelaza, rodzynkach czy też w mięsie wołowym – szczególnie polecana jest polędwica.