Ten smakowity przepis na burgery z łososia jest bogaty nie tylko w dobroczynne kwasy omega 3 zawarte w rybie, ale również kompozycję wartości superfoods takich jak czosnek, sezam czy imbir. Jest to także potrawa bezglutenowa.

Składniki na burgery z łososia:

ok. 0,5 kg łososia bez skóry

łyżka oleju sezamowego

łyżka octu śliwkowego

ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

łyżeczka świeżego posiekanego imbiru

1/4 szklanki posiekanej szalotki

1/4 szklanki prażonych ziaren sezamu

2 duże jaja

łyżka mąki kokosowej

olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

  • Przepłukać łososia, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
  • W dużej misce, połączyć z łososia, olej, ocet, czosnek, imbir, szalotki, nasiona sezamu i jaja na gładką masę.
  • Formować niewielkie kotleciki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  • Po usmażeniu odsączyć kotleciki z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Idealnie komponują się jako dodatek do ziemniaczków, ryżu, czy pieczywa.