Cudowne buraczki, to ulubione danie Polaków, oto przepis na ich wersję słodko- kwaskową – buraki nadziewane jabłkami.

Składniki:
4 buraki średniej wielkości
600 g jabłek
6 łyżek ryżu ugotowanego na sypko
2 łyżki rodzynków
2 łyżki masła
1/4 szklanki soku z buraczków
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub pistacji
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka miodu
cynamon
sól, pieprz
1/2 szklanki bulionu

Wykonanie:

  • Buraki umyć, ugotować, ostudzić, obrać i wydrążyć, delikatnie doprawiając wnętrza solą i pieprzem.
  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały, wymieszać z miodem i cynamonem.
  • Następnie połączyć z ryżem, łyżką masła, rodzynkami, a tak przygotowanym farszem nadziewać wydrążone buraki.
  • W żaroodpornym pojemniku poukładać nadziane buraczki i posypać dookoła pokrojonymi w kostkę pozostałymi po wydrążeniu buraczkami i całość skropić bulionem.
  • Sok z buraczków delikatnie połączyć z pokruszonymi orzechami (dwiema łyżkami) i każdego buraczka polać.
  • Pozostałymi orzechami posypać po wierzchu.
  • Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut w 160°C.
  • Wspaniale smakuje z pieczywem lub frytkami z batatów pieczonymi w piekarniku.