Wszędzie słuchamy o błonniku i tym jak jest nam potrzebny. Czy wiemy jednak czym jest i ile tak naprawdę go potrzebujemy?

Co to jest?

To węglowodany złożone pochodzące z roślin, które są odporne na trawienie. Błonnik występuje w dwóch rodzajach – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny występuje w owocach, warzywach i roślinach strączkowych i odpowiedzialny jest za redukcję poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz kontroluje poziom glukozy we krwi dzięki zwolnieniu jej absorpcji. Połączony z wodą opóźnia wchłanianie glukozy w jelicie cienkim.  Natomiast głównymi źródłami błonnika nierozpuszczalny są: chleb pełnoziarnisty, produkty pszenne, orzechy, warzywa i brązowy ryż. Produkty spożywcze, które zawierają błonnik kontrolują apetyt, tworzą wrażenie sytości, dzięki czemu korzystnie wpływają na utratę masy ciała.

Ile błonnika potrzebujemy?

Zaleca się spożywać 18-24g błonnika na dobę. W przypadku gdy mamy skłonności do zaparć dawka powinna być większa, tj. ok 32g dziennie. Polacy spożywają średnio 12g dziennie.