Moda na regionalizm

Od dłuższego czasu produkty regionalne przeżywają rozkwit, a moda na nie stale rośnie. Nic więc dziwnego, iż wyroby takie coraz częściej pojawiają się w sklepach i restauracjach.

Wyroby regionalne królują przede wszystkim w obiektach gastronomicznych zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych, które pochwalić się mogą własnym folklorem, kulturą i produktami. Cieszą się one dużym zainteresowaniem turystów, którzy chętnie je nabywają i zabierają do domów. Coraz częściej produkty regionalne pojawiają się także w restauracjach i sklepach, które zlokalizowane są na terenie całego kraju. Dzięki temu, mieszkańcy Polski, bez opuszczania miejsca stałego zamieszkania mogą spróbować nie tylko produktów z innych regionów kraju, ale i świata.

Szczególnym zainteresowaniem cieszą się jednak produkty z kilku regionów naszego kraju. Najbardziej znanymi są tu produkty góralskie. Wśród wyrobów takich dominują oscypki i kwaśnica, których próbował chyba każdy, kto choć raz odwiedził regiony górskie. Kolejnym miejscem, które dumnie reprezentowane jest przez wyroby gastronomiczne jest Pomorze. Region ten posiada niemal 200 zarejestrowanych produktów i są to przede wszystkim zupy. Jednakże, Pomorze najczęściej kojarzone jest z Morzem Bałtyckim i połowem ryb. W wielu nadmorskich restauracjach to właśnie ryba jest podstawowym elementem menu i jak w przypadku górskich oscypków, nie ma nikogo, kto będąc nad morzem nie spróbowałby bałtyckiej ryby.

Ponadto, wiele regionów Polski posiada też własne sery. Tradycja serowarstwa na ziemiach polskich jest bardzo długa i według niektórych źródeł, jest nawet starsza niż we Francji. W naszym kraju, obok oscypka odnaleźć więc można takie rodzaje serów jak: ser wołoski, ser koryciński, lazur, czosnkowy czy cheddar. Każdego roku produkowanych jest też wiele nowych gatunków polskich serów. Produktem regionalnym są również wędliny. Niemal każdy region w kraju charakteryzuje się tym, iż wytwarza własny jej rodzaj. Królują tu przede wszystkim kiełbasy i szynki. Warto próbować takich produktów, gdyż każdy charakteryzuje się własnym sposobem wytwarzania i smakiem. Wyroby regionalne są więc bardzo dobrym urozmaiceniem sklepowych asortymentów i wiele osób chętnie je nabywa.

2018-09-04T14:55:48+00:00