Japońskie przysmaki z bakaliowym twistem

Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, ponieważ składa się z prostych, świeżych, niskokalorycznych produktów. Dowodem na jej doskonały wpływ na zdrowie jest też fakt, że Japończycy często dożywają sędziwej starości. Dlatego też japoński specjał – sushi staje się coraz popularniejszy. Z okazji jego święta – Międzynarodowego Dnia Sushi, które obchodzone było 18 czerwca, warto spróbować przyrządzić je samodzielnie w domu, do tego w nietypowej odsłonie – dodając do niego orientalne, chrupiące orzechy takie jak pekan czy makadamia.

Podstawą tradycyjnego sushi są tak naprawdę tylko trzy składniki: ryż, ocet ryżowy i ryba. Przez Japończyków przyrządzane jest od wieków, idealnie wpisując się w ich kulturę prostego i niezwykle estetycznego jedzenia oraz odpowiedniego celebrowania każdego posiłku. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, lekkość i świetny wpływ na organizm, od kilkunastu lat podbija również serca i kubki smakowe Europejczyków. Dziś w restauracjach możemy znaleźć nie tylko klasyczne propozycje sushi, ale również niekonwencjonalne, pomysłowe połączenia takie czyli sushi z dodatkiem kurczaka, wegetariańskie czy z owocami.

Bardzo popularne stały się też akcesoria i składniki, które pozwalają przygotować japoński specjał w domu – można kupić je praktycznie w każdym większym sklepie. Takie samodzielne komponowanie sushi to nie tylko świetna kulinarna zabawa, ale też możliwość dodania do rolki nieoczywistych elementów – stworzenia wegetariańskiej propozycji z tofu, owocami i orzechami pekan czy wymieszania sezamu z pokruszonymi orzechami makadamia. Dzięki temu sushi nie tylko będzie doskonale smakować, ale dzięki witaminom i minerałom zawartym w orzechach, stanie się jeszcze bardziej pożywnym i pełnowartościowym posiłkiem . My zaś będziemy mieć satysfakcję, że udało nam się dorównać japońskiej precyzji i stworzyć oryginalną rolkę własnego pomysłu.

Klasyczne sushi w orzechowej posypce

Składniki:

  • 200g ryżu do sushi

  • ½ kg świeżego tuńczyka

  • 120g serka Philadelphia

  • 1 zielony ogórek

  • 3 listki sushi nori

  • 75g Orzechów makadamia Bakalland

  • 200g Sezamu Bakalland

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka wasabi

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy. Łososia kroimy w paski, ogórka obieramy i kroimy w słupki. Na macie bambusowej układamy centymetrową warstwę ryżu, kładziemy na nim nori, a następnie przy dolnej krawędzi nori rozsmarowujemy warstwę serka Philadelphia, układamy na niej kawałki łososia i ogórka. Zawijamy w taki sposób, by nori i składniki znajdowały się w środku rolki, a ryż otaczał ją z zewnątrz. Gotowa rolkę kroimy na równe części, posypujemy sezamem i pokruszonymi orzechami makadamia. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

Wegetariańskie sushi z owocami i orzechami

Składniki:

  • 100g rukoli

  • 100g świeżego szpinaku

  • 200g ryżu do sushi

  • 100ml soku z buraka

  • 1 mango

  • 1 granat

  • 75g Orzechów pekan Bakalland

  • 200g tofu

  • 1 ogórek

  • 1 awokado

  • 1 czerwona papryka

  • 2 łyżki octu ryżowego

  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka wasabi

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 5 płatków marynowanego imbiru w zalewie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy. Do ostudzonego ryżu dodajemy pokruszone orzechy pekan. Ryż dzielimy na pół – jedną część mieszamy z sokiem z buraka, a drugą z posiekaną rukolą. Warzywa, owoce i tofu kroimy w słupki. Nori umieszczamy przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Tworząc pierwszą rolkę, na nori rozkładamy warstwę ryżu z rukolą, pozostawiając 1 cm marginesu z góry i z dołu. Przy krawędzi ryżu układamy tofu, mango, paprykę i kilka liści szpinaku. Zawijamy tak, by nori zamknęły ryż i składniki w środku rolki. Tworząc drugą rolkę, nori i barwiony sokiem z buraka ryż przygotowujemy dokładnie tak, jak wcześniej. Przy krawędzi ryżu układamy mango, paprykę, ogórka, awokado i kilka liści szpinaku. Całość zawijamy. Gotowe rolki kroimy na równe kawałki.

2018-06-27T22:12:29+00:00