Owsianka z rana, czyli trochę o płatkach owsianych.

Owsianka jest ceniona przez wiele osób głównie ze względu na swe właściwości. Dietetycy doceniają walory odżywcze tytułowego produktu, sportowcy zaś uważają owsiankę za źródło siły. Nie brakuje również ważnego głosu kobiet, które doceniają tytułową owsiankę za właściwości odchudzające. Dlaczego warto wdrożyć owsiankę do codziennego menu i jakie inne atuty ona posiada? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w dzisiejszym artykule.

Ogromne tradycje owsianki.

Niewielu wie, iż owies uprawiano w północnej i środkowej części Europy w epoce brązu, czyli 1700-800pne. Choć wówczas owsianka nie była daniem znanym, to zmieniło się to diametralnie z biegiem lat. W średniowieczu już stanowiła ona absolutną podstawę wyżywienia większości domostw. Ciekawostkę stanowi fakt, iż dla brytyjskich górników owsianka była posiłkiem obowiązkowych ze względu na wspomniane cenne właściwości. Danie w tej formie dodawało im sił oraz motywacji do dalszej, ciężkiej pracy.

Właściwości owsianki.

Owies spośród wszystkich zbóż zawiera największą ilość białka, a także cennych aminokwasów. Porcja owsianki na bazie mleka, tudzież jogurtu zapewnia organizmowi również sporą dawkę witaminy B, która walnie przyczynia się do poprawy koncentracji. Nie sposób nie dostrzec również obecności minerałów pod postacią magnezu oraz selenu – to ta para działa pozytywnie na pracę mózgu oraz przewodzenia nerwowego.

Zastosowanie kulinarne owsianki.

Choć zastosowanie kulinarne płatków owsianych na pozór może wydawać się wąskie, to w rzeczywistości wszystko zależy od naszej fantazji w sztuce kulinarnej. Płatki owsiane poza swą pierwotną wersją mogą stanowić ciekawą alternatywę panierki, ale mogą także stanowić chrupiące uzupełnienie zdrowej sałatki. Bez względu na rodzaj zastosowania kulinarnego warto pamiętać o tym, by płatki owsiane były wdrożone do naszego codziennego menu.

2018-04-12T11:44:40+00:00