Barszcz biały czy żur jest jedną z ulubionych tradycyjnych zup. Niestety dodatek kiełbasy, boczku czy śmietany sprawia, że ta lubiana przez wszystkich zupa jest dosyć kaloryczna. Oto nasza propozycja na odchudzenie zupy, przy zachowaniu jak największej ilości smaku.

Składniki na barszcz biały:

1,5 l bulionu

200 g wędzonych żeberek

3 marchewki średniej wielkości

pietruszka (korzeń)

3 -4  ziemniaki

1 cebula

niewielki seler

4 ząbki czosnku

liście laurowe

ziele angielskie

sól, pieprz

jogurt naturalny

chrzan do smaku

koperek

natka pietruszki

majeranek

marynowane pieczarki do dekoracji (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Do bulionu włożyć żeberka oraz obrane warzywa: marchewki, pietruszka, cebulka oraz seler, a także przyprawy liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i żeberek około 30-40 minut. Pod koniec dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  • Do wywaru dodać zgnieciony czosnek gotując jeszcze 10-20 minut.
  • Doprawić solą, pieprzem, chrzanem, majerankiem zaprawić także jogurtem naturalnym (najlepiej w oddzielnym kubeczku dodać odrobinę wywaru do jogurtu, a po wymieszaniu dodać dopiero do całości)
  •  Gotowy barszcz biały podawać można z  jajkiem na twardo, posypany koperkiem i natką pietruszki,  dodatkiem marynowanych pieczarek czy innego ulubionego dodatku.