Wielkanoc to czas smakołyków, a ponieważ nie chcemy powiększać obwodu naszej talii, proponujemy lżejsze wersje wypieków, które z pewności przypadną do gustu. Oczywiście nie jest wskazanie aby babka marmurkowa zniknęła naraz 🙂

Babka marmurkowa – Składniki:
4 jaja
1/2 szklanki maki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych płatków owsianych lub otrąb
200-250 g jogurtu naturalnego
3-4 łyżki miodu lub 1/2 szklanki ksylitolu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
2 łyżki kakao
opcjonalnie odrobina lukru, cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
  • Białka jajek ubić na sztywno, dodać ksylitol lub miód oraz żółtka i miksować na gładką masę.
  • Dodać mąkę, proszek lub sodę, otręby oraz jogurt i delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Połowę masy przełożyć do osobnej miski i wymieszać delikatnie z kakao.
  • Formę na babkę naoliwić i oprószyć zmielonymi otrębami (sylikonowa forma nie wymaga tych zabiegów). Układać naprzemiennie ciasto ciemne i jasne (aby ich nie zmieszać).
  • Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Jeżeli wolisz wersje babki z bakaliami, możesz zamiast mieszania części ciasta z kakao dodać do całości 3-4 łyżki np.żurawiny suszonej, orzechów, rodzynek czy innych ulubionych bakalii wcześniej lekko oprószonych mąką (aby nie opadały na dno) w ten sposób korzystając z formy podłużnej powstanie coś a la keks 🙂