Aronia to niepozorne jagody, które urzekają pięknem barw od czerwieni, przez fiolety po błękit, kryjąc w sobie niezwykłe właściwości, które są nam niezbędne każdego dnia. Bogate w antyoksydanty pozwalają naszemu organizmowi zwalczać wolne rodniki i chronią nas tym samym przed wieloma chorobami.

Naukowcy badając owoce aronii, wykazali ich niesamowite wręcz właściwości, pomagające zwalczać nowotwory i zwiększając naszą zdolność do walki z wirusami. Owoce te są również cenione z wyjątkowo silne oddziaływanie na ochronę naszego serca i wątroby.

Niestety nie są one jednak zbyt popularne, nad czym ubolewają eksperci. Jagody aronii, a dokładniej ich sok pomaga poprawiać przepływ krwi w tętnicach, co może stanowić skuteczny lek wspomagający leczenie choroby wieńcowej. Lepszy przepływ krwi, wpływa korzystnie także na pracę serca.

Aronia jest także skutecznym sposobem na obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, a równocześnie wspomaga regulację ciśnienia krwi.

Sok z aronii, to nieoceniony lek przeciw grypie i przeziębieniom. Ma działanie przeciwwirusowe, działając przeciwko szczepom grypy.

Poza działaniem przeciw przeziębieniowym, te cudowne jagody mają moc antyrakową.  Zauważono ich niesamowity wpływ na zwalczanie komórek białaczki, a także ochronne działanie, jakim wspomagają chorych na raka piersi.

Jagody aronii mają bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz taniny. To właśnie za ich sprawą, aronia posiada swój specyficzny, cierpki smak, dlatego nie każdemu przypada on do gustu. Warto wykorzystać te świeże w sezonie lub te w wersji mrożonej. Idealnie sprawdzają się również jako soki lub w postaci suplementów.