Alergie pokarmowe nie są zależne od wieku, ale najczęściej spotyka się je u dzieci i niemowląt, gdyż związane jest to z ich niedojrzałą jeszcze barierą jelitową i zwiększoną przepuszczalnością błony śluzowej jelit.

Czym są alergie pokarmowe?

U zdrowego człowieka układ odpornościowy, działa rozpoznając wszelakie wirusy, grzyby czy bakterie, walcząc skutecznie z nimi oraz czynnikami, które mogą zagrażać naszemu organizmowi. Gdy dochodzi do inwazji mikrobów na nasz organizm, uruchamia się cały mechanizm systemu immunologicznego, dążący do unieszkodliwienia wroga. Niestety, bywa również tak, iż substancje które nie są szkodliwe dla naszego organizmu u niektórych osób mogą wywoływać alergie – czyli pobudzić układ odpornościowy do zwalczania składników danej substancji np. białka mleka. Osoba uczulona na białko mleka po wypiciu raptem jednej szklanki, może wywołać u siebie reakcje organizmu jak przy ataku groźnych bakterii objawiające się rozstrojem żołądka czy dokuczliwą wysypką.

Przyczyny i symptomy alergii.

Geny to główny sprawca podatności na alergie. Często w jednej rodzinie występują podobne typy alergii. Niemniej duży w pływ na nie ma postęp cywilizacyjny, zanieczyszczenie środowiska. Wraz z rozwojem medycyny, większość drobnoustrojów chorobotwórczych zwalczana jest bez ingerencji naszego układu immunologicznego, co prowadzi to mimowolnych poszukiwań intruzów z którymi organizm może walczyć.

Żywność przepełniona jest „ulepszaczami”, które staja się jednym z głównych czynników alergennych. Substancje konserwujące, spulchniacze, przedłużacze świeżości.. a także mięso czy mleko pochodzące od zwierząt karmionymi paszą z dodatkami licznych antybiotyków  i wiele innych mogą wywoływać silne alergie pokarmowe.

Najczęstszymi produktami wywołującymi alergie są: białka mleka krowiego, białka jajek, kakao, czekolada, truskawki, pomidory, selery, kiwi, cytrusy, miód naturalny, owoce morza, soja, ryby czy białka zbóż – gluten.

Objawy alergii pokarmowej są bardzo różne, gdyż system odpornościowy w zależności od alergenu działa inaczej:

  • Skóra: pokrzywki, obrzęki, atopowe zapalenia skóry;
  • Układ oddechowy: obrzęki krtani, astma oskrzelowa, nawracające zapalenia płuc czy przewlekły nieżyt nosa;
  • Przewód pokarmowy: biegunki, wymioty, obrzęki i swędzenie warg, zapalenie jelita grubego, przełyku czy kolki niemowlęce;
  • Układ sercowo-naczyniowy: niedokrwistość, zwiększone ilości granulocytów kwasochłonnych;
  • Układ nerwowy: zaburzenia snu, migreny.

Jak radzić sobie z alergiami pokarmowymi?

Praktycznie nie zdarzają się uczulenia tylko na jeden produkt, a wykrycie wszystkich substancji alergicznych wymaga często wręcz zdolności detektywistycznych. Po udanym wykryciu składników powodujących alergie najprościej ich unikać co często bywa bardzo trudne np. w przypadku glutenu.. Na szczęście na rynku są dostępne rozliczne produkty dla alergików, np. pieczywo bezglutenowe itp.

Bardzo dobrym sposobem jest stosowanie diety rotacyjnej, która pozwala wyeliminować z diety alergeny, wzmocnić układ odpornościowy zbilansowana dietą i zmodyfikować go. Pomocne są różnego rodzaju suplementy diety, stosowanie probiotyków czy immunoterapii.

Pomocny zarówno w zakresie doradztwa w kwestiach profilaktyki alergii pokarmowych jak i doboru odpowiedniej diety będzie specjalistyczny  sklep stworzony z myślą o alergikach: www.alsos.pl