Spoglądając na okładki magazynów, zastanawiamy się jak oni wszyscy to robią, iż wyglądają tak dobrze (nie chodzi tylko o efekty Photoshopa;)), marzymy by mieć piękne sylwetki, ale już dzisiaj możemy zacząć wprowadzać zmiany, które przyniosą nam wiele dobrego. Szczupłe i zgrabne ciało możemy zyskać dbając o to co jemy, a lodówka pełna zdrowych produktów z pewnością pomoże nam poprawić zarówno wygląd jak i samopoczucie.

10 produktów, które pomogą być fit:

  • Szpinak

To zielone, liściaste warzywo jest pełne zeaksantyny i luteiny – dwóch znanych przeciwutleniaczy, które wspomagają układ odpornościowy i wspierają zdrowie naszych oczu. Naukowcy odkryli, iż szpinak wspomaga także walkę z nowotworami. Doskonałym pomysłem na dostarczenie sobie esencji dobrodziejstwa tego fit warzywa są smoothie:

1/2 szklanki listków baby świeżego szpinaku

jeden niewielki zamrożony banan, wcześniej pokrojony na plasterki

1/2 szklanki mrożonych jagód, borówek

1 cm kawałek świeżego imbiru

1/2 szklanki jogurtu greckiego

1/2 lub cała szklanka zielonej herbaty (w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję)

opcjonalnie 1/4 szklanki soku z granatu

1/2 szklanki lodu

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę – Pychotka!

  • Cytryna

Ten kwaśny owoc pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo ma właściwości podnoszące poziom dobrego cholesterolu (HDL) a także hamujące wzrost komórek nowotworowych. Flawonoidy cytrusowe działając jako środki przeciwzapalne mogą również wzmacniać kości. Doskonale działa na nasz organizm woda z plastrami cytryny.

  • Jaja

Trenując, pracując intensywnie czy też prowadząc aktywny tryb życia musisz jeść dużo białka. Jajka są jego doskonałym źródłem, sycą na długo i sprawiają, że zjadamy mniej dodatkowych nieplanowanych przekąsek. Badania udowodniły, iż kobiety, które jadły na śniadanie jajka pod różną postacią, zjadały znacznie mniej w przeciągu kolejnych 35 godzin!

  • Fasola

Słyszałeś o czymś, o tajemniczej nazwie cholecystokinina? Otóż, jest to słowo, które niesie za sobą pewne rozwiązanie w pomocy przy utracie wagi. Cholecystokinina jest hormonem, który działa na układ trawienny jak naturalny środek tłumiący apetyt, a fasola jest pełna tej cudownej substancji. Najnowsze badania dowiodły, iż osoby, które miały w swoim organizmie znaczne ilości tej substancji odczuwały głód znacznie rzadziej, czując sytość po posiłku na dłużej. Oto smaczny przepis na sycące danie z fasolą:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

3/4 szklanki komosy ryżowej – kwiona (przepłukać)

1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli (opłukać i dokładnie odcedzić)

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka kminku

1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki (wedle uznania)

1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

sól morska do smaku

1 puszka zielonej papryczki chilli pokrojonej w kostkę

1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów

1/2 szklanki świeżo posiekanej kolendry

1 3/4 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:

W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, smaż na średnim ogniu około 4 minuty, dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut lub do momentu gdy cały płyn zostanie zredukowany. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut pod przykryciem aby doszło. Smacznego!

  • Zielona herbata

Ten fit napój jest pełen katechiny – przeciwutleniacza, który przyspiesza metabolizm. Ostatnie badania dokonane w Japonii, wykazują, iż osoby, które piją zieloną herbatę tracą na wadze i spada ich wskaźnik masy ciała. Dodatkowo zielona herbata obniża poziom złego cholesterolu (LDL).

  • Oliwa z oliwek

Nie bez powodu kobiety mieszkające w basenie Morza Śródziemnomorskiego wyglądają tak dobrze. To za sprawą oliwy z oliwek, która jest nieodłącznym składnikiem ich codziennej diety. Australijscy naukowcy udowodnili, iż dodawana do posiłków oliwa z oliwek usprawnia metabolizm. Warto zatem dodawać ją do sałat jako dip, dodawać ją do chleba lub do potraw gotowanych. Oto przepis na doskonały dressing do sałat na bazie oliwy z oliwek:

sok z jednej cytryny

łyżka oliwy z oliwek

łyżka suszonego oregano

1/4 łyżeczki pieprzu

sól do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dodaj sobie urody jedząc pycha sałaty!

  • Gruszki i jabłka (lub inne owoce bogate w błonnik)

Owoce te są nie tylko bogactwem błonnika, ale także mają niewiele kalorii! Jedząc je czujemy sytość na dłużej, poprawia się nasz metabolizm, a co za tym idzie chudniemy. Wypróbuj pyszną kanapkę z pieczonymi gruszkami:

2 gruszki o średniej twardości, obrane
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 szklanka młodego szpinaku
4 kromki chleba najlepiej pełnoziarnistego, lub dwie bułeczki

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połącz olej rzepakowy i sok z cytryny w misce. Pokrój gruszki na plasterki i delikatnie wymieszaj z olejem i sokiem z cytryny. Ułóż plastry na blasze i piecz 10-15 minut, aż zmiękną i nabiorą złocistego koloru. Na tosty z chleba lub lekko zapieczone bułeczki (przekrojone na pół) dodaj ulubione przyprawy lub kozi ser z jogurtem, a następnie dodaj zapieczone gruszki i listki szpinaku, lekko docisnąć drugim tostem lub płową bułeczki. Pychotka!

  •  Cynamon

Jak wykazały badania już 1/4 łyżeczki tej przyprawy dziennie może znacznie obniżyć poziom cholesterolu, ustabilizować poziom cukru we krwi oraz zmniejszyć stężenie trójglicerydów u osób z cukrzycą. Samo zdrowie!

  • Czosnek

Czosnek jest znanym i cenionym sprzymierzeńcem naszego organizmu w walce z chorobami, hamując wzrost drobnoustrojów jak E.coli. Dodatkowo za sprawą składnika czosnku jakim jest allicyna, można stosować go jako środek przeciwzapalny, trzymający w ryzach zarówno poziom cholesterolu jak i ciśnienie krwi.

  • Łosoś

Ryba ta jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale przede wszystkim pełna jest kwasów tłuszczowych omega -3, które wspomagają nasz organizm w walce z chorobami serca, nowotworami czy depresją! Już jedna porcja tej smacznej ryby zapewnia zaspokojenie 50% dziennego zapotrzebowania na niacynę, która pozwala chronić nasza pamięć i funkcję poznawcze. Jeżeli chcesz być fit jedz łososia raz w tygodniu.